Ce este de fapt acest principiu?
10% din viață este făcută din ceea ce ți se întâmplă și 90% de cum reacționezi la ceea ce ți se întâmplă.
Ce înseamnă acest lucru? Într-adevăr, nu putem controla 10% din ceea ce ni se întâmplă. Nu putem împiedica mașina să nu ni se strice, ca avionul să nu aterizeze cu întârziere, ca un șofer să nu ne taie calea în trafic. Nu putem controla situațiile imprevizile precum un accident, un incident, boală sau moartea cuiva etc.
Nu avem niciun control asupra acestor 10%. Restul de 90% este diferit. Tu determini acei 90%. Cum? Prin reacția pe care o ai.
Nu poți controla semaforul, însă îți poți controla reacția. Nu lăsa oamenii să te păcălească. TU poți controla modul în care reacționezi. Să luăm un exemplu.
Indiferent că eșți femeie sau bărbat, imaginează-ți următoare situație:
Iei micul dejun cu familia ta. Fiica ta varsă o ceașcă de lapte pe cămașă ta nou-nouță. Nu ai niciun control asupra a ceea ce ți se întâmplă, asupra faptului că laptele s-a vărsat pe cămașă ta. Ce se va întâmpla în secundă următoare va fi determinat de felul în care reacționezi. Înjuri. Îți cerți fiica aspru pentru că a vărsat laptele. Ea izbucnește în lacrimi. După ce ai certat-o, te întorci către soția/ soțul tău și o/îl critici fiindcă a așezat ceașcă prea aproape de marginea mesei. Între voi are loc un scurt conflict verbal.
O iei grăbit(ă) pe scări și îți schimbi cămașa. Cobori din nou în bucătărie și vezi că fiica ta a fost prea ocupată să plângă ca să termine micul dejun și să se pregătească pentru școală. Pierde autobuzul. Soția/ soțul ta/tău trebuie să plece imediat la muncă.
Te grăbeșți către mașină și îți duci fiica cu masina la muncă. Pentru că ești în întârziere, conduci cu 70 km/h într-o zona cu limita de 40 km/h. Un polițist te oprește și te amendează. După 15 minute întârziere, ajungi la școală. Fiica ta urcă scările în fugă fără să îți spună la revedere. După ce ai ajuns la birou 20 de minute mai târziu, descoperi că ți-ai uitat servieta/ geanta acasă. Ziua ta a început într-un mod cât se poate de prost. Și pe măsură ce continuă, pare că devine din ce în ce mai proastă. Aștepți cu nerăbdare să te duci acasă. Când ajungi acasă, constați că între relația dintre tine și fiica ta, dintre tine și soția ta există o oarecare tensiune și animozitate. De ce? Din cauza modului în care ai reacționat de dimineață.
De ce ai avut o zi proastă?
Răspunsul este D). Nu ai avut niciun control asupra a 10% din ceea ce s-a întâmplat. Nu ai putut controla faptul că laptele s-a vărsat. Restul de 90% a fost determinat/ cauzat de reacția ta. Modul în care ai reacționat în acele 5 secunde este ceea ce ți-a cauzat o zi proastă. În unele situații, în prea multe, o singură reacție greșită poate cauza pierderea unui prieten, creșterea situațiilor tensionante etc. Merită?
Iată o altă varianta a ceea ce ar fi putut să ți se întâmple:
Laptele s-a vărsat pe tine. Fiica ta a început să plângă. Îi spui cu blândețe: “Nu-i nimic, draga mea, se mai întâmplă, trebuie doar să fim mai atenți.” Inhati un prosop și te grăbeșți pe scări. După ce ai ales repede o nouă cămașă și servietă/ geantă, cobori în bucătărie în timp util astfel încât să te uiți pe fereastră și să îți vezi copilul urcându-se în autobuz. Fiica ta se întoarce și îți face cu mâna. Tu și soția/ soțul ta/ tău va sărutați de rămas bun înainte de a merge amândoi la muncă. Ajungi la serviciu cu 5 minute mai devreme și îți saluți vesel/ă colegii. Șeful tău glumește cu ține și îți spune că cineva are o zi bună…
Poți observa diferența. Două scenarii diferite. Amândouă au început la fel. Amândouă s-au terminat altfel. De ce? Din cauza modului în care ai reacționat. Nu ai control asupra a 10% din ce se întâmplă. Restul de 90% este, însă, determinat de reacția ta.
Prin urmare, dată viitoare când ai o reacție deplasată care a atras după sine o situație stresantă pe care ai fi putut să o eviți cu ușurință, dacă ai fi fost puțin mai tolerant, mai binevoitor, mai înțelegător, amintește-ți principiul 90-10.